Mazda CX-3 Forum banner
81 - 98 of 98 Posts
Czy możesz wysłać mi link do oprogramowania? Nie chcę kupować huba USB, ponieważ samochód go posiadał. Czy masz hub USB w swoim samochodzie? Mam CX-3 2019 Grand Touring, ale wiem, że nie mam Android Auto, dali mi tylko kartę nawigacyjną zamiast Android Auto. Do WebDevDan Nie jestem pewien, czy mam ikonę telefonu obok portu USB.
Nie ma oprogramowania. Nie jestem pewien, czy rozumiesz, czego chcesz.
  • Android Auto (lub Apple CarPlay) wymaga zarówno aplikacji w telefonie, jak i portów USB (huba), które go obsługują (lub hacka, który w naszych samochodach wymaga demontażu deski rozdzielczej, przewodów, portów szeregowych... dużo pracy, instrukcje można znaleźć na stronie https://mazdatweaks.com/, i nie mam dalszych informacji ani nie próbowałem tego).
  • Jeśli porty USB w Twoim samochodzie nie mają ikony telefonu, to natywnie nie obsługują Android Auto, są przeznaczone tylko do plików multimedialnych. Musisz zainstalować hub USB, który to robi.
  • Jeśli porty USB w Twoim samochodzie mają tę ikonę, to już masz Android Auto. Pobierz go na swój telefon, podłącz kablem USB i gotowe.
  • Karta SD z nawigacją w żaden sposób nie wpływa na Android Auto.

Aby dodać dodatkowe informacje

mazdatweaks był nieoficjalnym modem Android Auto, który deweloperzy uruchomili po zmodyfikowaniu systemu jednostki centralnej Mazdy. Mazda zmusza dealerów do aktualizacji go czasami nawet wbrew Twojej wiedzy, aby zapobiec nieautoryzowanemu dostępowi (i utracie sprzedaży sprzętu aa/cp). Nie śledziłem mazdatweaks od jakiegoś czasu, ponieważ pozostawał w tyle za aktualizacjami Mazdy, a mój dealer potajemnie go aktualizował, nie informując mnie o tym, ale istnieje duża szansa, że mazdatweaks nie jest opcją w zależności od poziomu oprogramowania.

Korzystając z mazdatweaks, można było użyć oryginalnego huba USB, ale znowu jest to nieoficjalny zestaw dla aa/cp. Nie jestem nawet pewien, czy cp na nim działało, ponieważ aa było bardziej przyjazne dla deweloperów, aby je uruchomić, ale niezależnie od tego był to problem, gdy pojawiły się zestawy modernizacyjne Mazdy, ponieważ w 2016+ wielu dealerów obiecało, że oficjalne Android Auto/Carplay będzie po prostu prostą aktualizacją oprogramowania w przyszłości, w co wierzyliśmy, biorąc pod uwagę, że mazdatweaks uruchomił je prawie idealnie za pomocą modyfikacji oprogramowania.

Oficjalny hub USB w zestawie modernizacyjnym sprzedawanym przez Mazdę do oficjalnej łączności Android Auto/Carplay ma grubszy kabel i jest wyższym standardem. Uważam, że jest to prędkość/moc USB 3.0 w przeciwieństwie do 2.0 lub 1.#(?), który znajduje się w domyślnym hubie USB. Umożliwia lepszą prędkość transferu danych + moc ładowania. Kolejną rzeczą jest to, że programowanie Mazdy w jednostce centralnej dla oficjalnego aa/cp sprawdza ten hub. Nie jestem pewien, czy jest to kontrola zasilania/prędkości, a może nawet zastrzeżone numery seryjne lub dodane chipsety w hubie USB, ale krótko mówiąc, nie będzie działać bez niego.

(Wielu z nas jest nadal zirytowanych tą zmianą, ponieważ Mazda zasadniczo walczy z deweloperami/użytkownikami, aby zainstalować Android Auto w samochodach, wymagając zastrzeżonych części, za które trzeba zapłacić, a także modyfikując swoje oprogramowanie, aby zablokować sideloading tej funkcji)

Istnieje duża szansa, że mazdatweaks nie będzie opcją w zależności od poziomu oprogramowania.

[...]

Uważam, że jest to prędkość/moc usb 3.0 w przeciwieństwie do 2.0 lub 1.#(?), która jest w domyślnym hubie usb. Pozwala to na lepszą prędkość transferu danych + moc ładowania. Kolejną rzeczą jest programowanie Mazdy w jednostce centralnej dla oficjalnych kontroli aa/cp dla tego huba. Nie jestem pewien, czy jest to kontrola mocy/prędkości, a może nawet zastrzeżone numery seryjne lub dodatkowe chipsety w hubie usb, ale krótko mówiąc, nie będzie działać bez niego.
Jeszcze nie próbowałem tego na swoim, ale są instrukcje, jak to zrobić za pomocą kabla szeregowego dla nowszych wersji oprogramowania. Mam adapter szeregowy na USB i wszystkie niezbędne przewody, po prostu nie chce mi się znowu wszystkiego rozmontowywać.

I tak, oficjalny hub obsługuje szybkie ładowanie (myślę, że to USB 3.0, ale standard Quick Charge 2.0), co jest niesamowite.

Jeszcze tego nie próbowałem na swoim, ale są instrukcje, jak to zrobić za pomocą kabla szeregowego dla nowszych wersji oprogramowania. Mam adapter szeregowy na USB i wszystkie niezbędne przewody, po prostu nie chce mi się znowu wszystkiego rozmontowywać.

I tak, oficjalny hub obsługuje szybkie ładowanie (myślę, że to USB 3.0, ale standard Quick Charge 2.0), co jest świetne.
O rany, nawet tak daleko w to nie zaglądałem, ale patrząc na to jak to zrobić dla nowszych wersji za pomocą metody szeregowej, wydaje się, że prawie nie warto dodawać potencjału do zepsucia/zbrickowania czegoś. (Ten jeep wrangler uczy mnie wartości pozostawania w stanie fabrycznym, ponieważ wszystko wydaje się w nim psuć)

To właśnie znalazłem - pomimo tego, że ty (i ja) mamy podobnie wyglądające panele, aby mieć Apple CarPlay, potrzebujemy zestawu do modernizacji, ponieważ panel ma inny, wyższe napięcie modułu USB. Aby mieć CarPlay, podłączony telefon potrzebuje stałego ładowania, stąd nowy panel z innym modułem USB i nowym okablowaniem. Jestem wkurzony, ale wymagany jest zestaw do modernizacji (około 150 $ na Amazon) i musi zostać zainstalowany. Następnie istnieje kilka sposobów (w tym DIY) na pobranie oprogramowania. Możesz też poprosić dealera, aby wszystko zrobił - moje wyceny od 2 różnych dealerów (jeden w NJ, a drugi w CT) wynosiły 369 $ i 399 $, w tym części, robocizna i oprogramowanie. Potrzebuje około 2 godzin.

Zabawne, ale nic takiego w USA - mam na myśli specjalną kampanię w Kanadzie. Apple CarPlay dostępne jako akcesorium instalowane przez dealera i kosztuje nieco mniej niż 400 $. Żadnej specjalnej kampanii, żadnych rabatów. Mój samochód został dostarczony 12.10.19 i został wyprodukowany w czerwcu 2019 roku.

Tak, musisz wyjąć koncentrator USB, ponieważ AA/CP jest obsługiwany przez koncentrator. To jednak dość proste. Zamieściłem link do filmu na YouTube, który pokazuje, gdzie wiercić, aby go usunąć bez rozbierania deski rozdzielczej. Nie robiłem zdjęć, ale oto jak to zrobić:

• Zdejmij schowek (ściśnij, pociągnij)
  • Zdejmij środkowy panel kopnięcia pasażera (pociągnij)
  • Sięgnij baaaardzo głęboko w obszar schowka i odepchnij dwa panele z przodu i z tyłu ekranu jednostki centralnej. Możesz użyć uchwytu śrubokręta lub czegoś podobnego, jeśli potrzebujesz dodatkowego zasięgu. Spodziewaj się, że twoje ramię zostanie dobrze pobite przez wszystkie ostre kawałki metalu.
  • Zamaskuj każdą odsłoniętą krawędź wokół ekranu/jednostki centralnej. Kiedy go wyciągniesz, ZARYSUJE deskę rozdzielczą, jeśli nie będziesz ostrożny
  • Odkręć i wyjmij HU. Odłącz kable.
  • Ostrożnie wywierć koncentrator, jak zademonstrowano w filmie na YouTube. Zostanie zniszczony. To nie ma znaczenia. Wyciągnij go razem ze starymi kablami.
  • Owiń przewody, z którymi przyszedł nowy koncentrator, w taśmę piankową, która była dołączona. Uważaj, aby zrobić to wzdłuż, jak wskazano w instrukcji.
  • Przeciągnij przewody z obszaru HU do obszaru schowka, a następnie przez przód otworu na koncentrator. Będzie dużo nadmiaru. Podłącz koncentrator. NIE wpychaj go jeszcze na miejsce.
  • Podłącz HU. Przetestuj wszystko.
  • Jeśli wszystko działa, zbierz luz i schowaj go gdzieś ładnie i schludnie, a następnie ponownie zmontuj samochód.

Po usunięciu różnych paneli wszystko powinno być dość oczywiste.
Cześć Dan,

Dzięki za dotychczasowy wpis. Usunąłem starą skrzynkę metodą wiercenia, ale mam cholernie trudny czas z przeciągnięciem nowych kabli. Jednostka centralna/ekran do schowka nie będzie problemem, ale nie mogę doprowadzić kabli z obszaru starej/nowej skrzynki USB do schowka. Czy miałeś odtwarzacz CD w swoim cx3? Wydaje się, że mój blokuje większość obszaru, próbowałem nawet przeciągnąć wygięty wieszak, ale bezskutecznie.

Pozdrawiam,
A

Tak, musisz wyjąć koncentrator USB, ponieważ AA/CP jest obsługiwany przez koncentrator. To jednak dość proste. Zlinkowałem film z YouTube, który pokazuje, gdzie wiercić, aby go usunąć bez rozbierania deski rozdzielczej. Nie robiłem zdjęć, ale oto jak to zrobić:

• Zdejmij schowek (ściśnij, pociągnij)
  • Zdejmij środkowy panel kopnięcia pasażera (pociągnij)
  • Sięgnij baaaardzo głęboko w obszar schowka i odepchnij dwa panele z przodu i z tyłu ekranu jednostki centralnej. Możesz użyć uchwytu śrubokręta lub czegoś podobnego, jeśli potrzebujesz dodatkowego zasięgu. Spodziewaj się, że twoje ramię zostanie mocno potłuczone przez wszystkie kłujące kawałki metalu.
  • Zakryj każdą odsłoniętą krawędź wokół ekranu/jednostki centralnej. Kiedy go wyciągniesz, ZARYSUJE deskę rozdzielczą, jeśli nie będziesz ostrożny
  • Odkręć i wyjmij HU. Odłącz kable.
  • Ostrożnie wywierć koncentrator, jak pokazano na filmie z YouTube. Zostanie zniszczony. To nie ma znaczenia. Wyciągnij go razem ze starymi kablami.
  • Owiń przewody, z którymi przyszedł nowy koncentrator, w taśmę piankową, z którą przyszły. Uważaj, aby zrobić to wzdłuż, jak wskazano w instrukcji.
  • Przeciągnij przewody z obszaru HU do obszaru schowka, a następnie przez przód otworu na koncentrator. Będzie dużo luzu. Podłącz koncentrator. NIE wciskaj go jeszcze na miejsce.
  • Podłącz HU. Przetestuj wszystko.
  • Jeśli wszystko działa, zbierz luz i schowaj go gdzieś ładnie i schludnie, a następnie ponownie zmontuj swój samochód.

Po usunięciu różnych paneli wszystko powinno być dość oczywiste.
Cześć Dan,

Dzięki za dotychczasowy opis. Usunąłem starą skrzynkę metodą wiercenia, ale mam cholernie trudny czas z przeciągnięciem nowych kabli. Jednostka centralna/ekran do schowka nie będzie problemem, ale nie mogę doprowadzić kabli z obszaru starej/nowej skrzynki USB do schowka. Czy miałeś odtwarzacz CD w swoim cx3? Wydaje się, że mój blokuje większość obszaru, próbowałem nawet przeciągnąć wygięty wieszak, ale bezskutecznie.

Pozdrawiam,
A
Nie, bez odtwarzacza CD. 2019 ich nie mają, co znienawidziłem. Ale... widzę, jak to może być problem. Jeśli jeszcze całkowicie nie wyrwałeś starych kabli, możesz związać stary z nowym i przeciągnąć go (delikatnie), wyciągając stary. W przeciwnym razie prawdopodobnie będzie to wymagało pewnych wygibasów i wielu przekleństw, aby go przeciągnąć. Jednak z szeroko otwartym otworem z przodu, gdzie był stary, powinieneś być w stanie prześwietlić światło i zacząć znajdować miejsca, w których można coś włożyć.

Nie, nie ma odtwarzacza CD. W 2019 roku ich nie ma, co znienawidziłem. Ale... rozumiem, że to może być problem. Jeśli jeszcze całkowicie nie wyrwałeś starych kabli, możesz związać stary z nowym trytytkami i przeciągnąć je (delikatnie) podczas wyciągania starego. W przeciwnym razie prawdopodobnie będzie to wymagało pewnych wygibasów i mnóstwa przekleństw, aby przecisnąć je przez otwór. Ale z szeroko otwartym otworem z przodu, gdzie był stary, powinieneś być w stanie prześwietlić go światłem i zacząć szukać miejsc, w których można coś włożyć.
Aha, dobra, stary kabel jest połączony i sklejony taśmą, po drodze muszą być też jakieś klipsy lub mocowania, ponieważ w kablu zasadniczo nie ma luzu, gdy wchodzi głębiej w deskę rozdzielczą. Myślę, że będę musiał zdemontować resztę paneli wykończeniowych zgodnie z "regularnymi" instrukcjami. Chciałem tylko upewnić się, że niczego oczywistego nie przegapiłem, zanim to zrobię. Dzięki za odpowiedź!

Nie ma oprogramowania. Nie jestem do końca pewien, czy rozumiesz, czego szukasz.

• Android Auto (lub Apple CarPlay) wymaga zarówno aplikacji na telefonie, jak i portów USB (hub), które go obsługują (lub hacka, który w naszych samochodach wymaga demontażu deski rozdzielczej, przewodów, portów szeregowych... dużo pracy, instrukcje można znaleźć na stronie https://mazdatweaks.com/, i nie mam dalszych informacji ani nie próbowałem tego).
  • Jeśli porty USB w Twoim samochodzie nie mają ikony telefonu, to natywnie nie obsługują Android Auto, są przeznaczone tylko do plików multimedialnych. Musisz zainstalować hub USB, który to robi.
  • Jeśli porty USB w Twoim samochodzie mają tę ikonę, to już masz Android Auto. Pobierz go na swój telefon, podłącz kablem USB i gotowe.
  • Karta SD z nawigacją w żaden sposób nie wpływa na Android Auto.
Hej, jestem nowy w tym i próbuję dowiedzieć się, co robić.
1. Jeśli mam stary hub USB, dlaczego nie mogę użyć oprogramowania mazdatweaks do aktualizacji do Android Auto? Poza uzyskaniem zasilania usb3 na nowym hubie, co jeszcze zyskuję? W końcu łączysz telefon z hubem przez bluetooth, zakładam, a nie przez usb. Trochę do kitu mieć telefon stale podłączony. Może coś tu pomijam?

2. Czy niestandardowa instalacja na starym hubie USB oznacza, że Mazda nie będzie już wykonywać serwisu itp.? Wątpię, żebym miał gwarancję, będąc trzecim właścicielem mojego xc3.

Dzięki

Hey, I'm new to this and trying to work out what to do.
1. If I have the old usb hub, why can't I use the mazdatweaks software to update to Android Auto? Other than getting usb3 power on the new hub, what else am I gaining? Afterall you connect your phone to the hub via bluetooth I assume not usb. Kinda bit crap to have to have the phone wired in constantly. Maybe I'm missing something here?

2. Does a custom install on the old usb hub mean Mazda would no longer do servicing etc? I doubt I have a warranty being the 3rd owner of my xc3.

Thanks
Nie miałem wiedzy, zanim zaktualizowałem mojego CX3 do Android Auto, ale o ile wiem, najważniejszą rzeczą, którą STRACISZ, jeśli zaktualizujesz moduł, jest obsługa ekranu dotykowego w AA. Coś, czego w nim nie lubię. Poza tym natywne AA zapewnia płynniejsze, pozbawione opóźnień działanie.

Wysłane z mojego GM1917 za pośrednictwem Tapatalk

Zrobiłem to sam i zaoszczędziłem setki. Hub USB kosztował 110 $ na AliExpress, pobrałem aktualizację oprogramowania układowego. Usunięcie starego huba i zastąpienie go nowym zajęło około godziny.
Działa świetnie, ale bez ekranu dotykowego

Czy jest tu ktoś, kto potrzebuje nowego huba USB (typ dla AA i CP)?
Przez pomyłkę zamówiłem 2 na Aliexpress.
Proszę wysłać mi wiadomość, może uda nam się coś załatwić.

Czy jest tu ktoś, kto potrzebuje nowego huba USB (typ dla AA i CP)?
Zamówiłem 2 przez pomyłkę na Aliexpress.
Proszę wysłać mi wiadomość, może uda nam się coś załatwić.
View attachment 24210
Cześć @jasjas byłbym zainteresowany. Czy masz link do tego, który masz, dla mojego odniesienia?

Mieszkam w Irlandii, więc musiałbym zorganizować wysyłkę. Czy możesz wysłać mi wiadomość prywatną, żebyśmy mogli porozmawiać?

81 - 98 of 98 Posts