Mazda CX-3 Forum banner

Mazda 1.5 dpf problem

1784 Views 5 Replies 4 Participants Last post by  AndyM
Witam moja mazda wypala się co 30 km wtryskiwacze sprawdzane filtr dpf wyczyszczony nie ma błędów
1 - 6 of 6 Posts
Witam moja mazda wypala się co 30 km wtryskiwacze sprawdzane filtr dpf wyczyszczony nie ma błędów
Witam, posiadam mazdę 2 z tym samym silnikiem. Mialem podobnie z tym że u mnie nie chcialo wypalać filtra DPF. Po wyczysczeniu DPF znowu go zabiło. Finalnie za radą mechanika usunołem DPF (wtryski tez mialem sprawdzane - trzy były ok jedeni lekko poza norma) wyprogramowalem EGR-y. Samochód delikatnie kopci pod obciażeniem i przy samym uruchomieniu - ale na klapie i tylnym zderzaku po pewnym czasie widac było drobinki sadzy. Ostatnio wymieniłem wtryski na nowe koszt prawie 12 tys zł (niestety nikt nie regeruje ich). Samochód przestał kopcić pod obciażeniem i po przejachaniu ponad 1 tys km na tylnej klapie i zderzaku nie ma sadzy. Planuje jeszcze wyczyścić wodny intercooler i dolot z sadzy, a w przyslosci jeśli po roku nic się nie zmieni wrocic do DPF.

TOMEK
  • Like
Reactions: 1
Planuje jeszcze wyczyścić wodny intercooler i dolot z sadzy, a w przyslosci jeśli po roku nic się nie zmieni wrocic do DPF.
Czy czystka przyniosła jakieś efekty? Dziękuję.
Nie dof usunięty ale kopci ,wtryski będę teraz regenerowal
Witam, posiadam mazdę 2 z tym samym silnikiem. Mialem podobnie z tym że u mnie nie chcialo wypalać filtra DPF. Po wyczysczeniu DPF znowu go zabiło. Finalnie za radą mechanika usunołem DPF (wtryski tez mialem sprawdzane - trzy były ok jedeni lekko poza norma) wyprogramowalem EGR-y. Samochód delikatnie kopci pod obciażeniem i przy samym uruchomieniu - ale na klapie i tylnym zderzaku po pewnym czasie widac było drobinki sadzy. Ostatnio wymieniłem wtryski na nowe koszt prawie 12 tys zł (niestety nikt nie regeruje ich). Samochód przestał kopcić pod obciażeniem i po przejachaniu ponad 1 tys km na tylnej klapie i zderzaku nie ma sadzy. Planuje jeszcze wyczyścić wodny intercooler i dolot z sadzy, a w przyslosci jeśli po roku nic się nie zmieni wrocic do DPF.

TOMEK
Możemy pogadać 606783192
Do you mean it enters the DPF cleaning cycle every 30km?? My car was continuously starting the dpf cleaning cycle. Mazda said the injectors were faulty and needed replaced. It was a design fault :(. 3000€ for replacement. Ran a course on injector cleaner through the car. Replaced the fuel filter and all was cleared up. Clean the injectors regularly. Replace the fuel filter more often than they recommend and that should fix it. Cat was not clogged up at all.
1 - 6 of 6 Posts